Informatii utile
Puietii forestieri produsi in pepiniera, destinati impaduririlor si reimpaduririlor au anumite avantaje, printre care amintim:
-
obtinerea unor puieti cu insusiri superioare;
-
asigurarea la livrare de exemplare egale sau superioare standardelor privind dimensiunile minime, sanatatea, autenticitatea si puritatea lotului;
-
uniformitatea lotului de puieti, ca urmare a asigurarii conditiilor asemanatoare de cultura;
-
efectuarea permanenta a controlului fitosanitar preventiv.
Salcamul (Robinia pseudacacia), este cunoscut la noi in tara sub numele de: salcam, bagrin, magrin si acat. In general, salcamul s-a raspandit pe scara foarte larga si intr-un timp scurt, in cele mai variate conditii stationale. La acestea au contribuit calitatile sale de esenta forestiera: crestere spontana pe aproape orice tip de teren, pretentii reduse fata de sol, deosebit de rezistent la umezeala, cultura si regenerare usoara, bune calitati tehnologice ale lemunului. Lemnul este utilizat pentru lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, construcţii diverse, în industria navală şi pentru fabricarea parchetului.
Stejarul (Quercus robur), este un arbore din zona temperată, înalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroană largă şi bogată. Este o specie pretentioasa fata de sol. Creste bine pe solurile bogate in substante nutritive, profunde, afanate, revene pana la umede. Suporta si solurile compacte, argiloase, cu podzolire accentuata de hidrogeneza de pe terase si platforme. In popor este apreciat pentru impozanta si pentru sentimentul protector insuflat celor care ii sunt in apropiere.
Plopul euroamerican (Populus euroamericana), s-a produs pe cale naturala in zonele de contact dintre plopul negru european spontan si plopii negri americani de cultura. Cresterile sunt rapide, situandu-se in fruntea arborilor repede crescatori. Lemnul este usor, moale, omogen si de culoare albicioasa. Se foloseste in industria de celuloza si hartie, in productia de placaje, cherestea etc.